Herbronnen en herstellen

OP 22 februari 2018 schreef ik onderstaande tekst. Hij popte als het ware in mijn hoofd toen ik ontwaakte. Nu een jaar verder, zijn we beland in vandaag met elkaar. Wat is er veel gebeurd in de wereld. Die grote en mijn kleine wereld. En we gaan voort. Herbronnen en herstellen. Opdat we uiteindelijk in verbinding komen met het grotere verhaal van ons allen. Ik deel nogmaals mijn mijmering met jullie.


Vanochtend werd ik wakker met een woord.
‘Herbronnen’

Scholen als bronpunten.
Terug naar de natuur. Rust en ruimte in de dag om tot onderzoek te komen. Terug naar de ‘beweeg-reden’ om te willen weten.
Buiten zijn is helend daarin. Opnieuw verwonderd kunnen raken over de enorme kracht van de natuur en zijn eigen ritme. Je onderdeel van een groter geheel weten en vandaaruit tot de essentiƫle leervragen te komen.
Het leven zelf als de toets.
De resultaten zichtbaar in welbevinden van de mens, het kind. Het kunnen aangaan van vruchtbare samenwerkingen zonder competitie maar vanuit gezamenlijke winst ter verbetering van wereld en klimaat, sociale verbindingen en innovatiekracht; ter verbetering en ondersteuning van het grotere geheel.
Kinderen, jongeren als daadwerkelijke partners in de uitdagingen van deze tijd.
Samen ‘scholen’ als werkwoord. Laten we de wereld intrekken met een vraag aan bedrijven. ‘Wat beweegt jou? Wat is het grotere doel van dit bedrijf tav het grotere geheel en de natuur?
De overview-vraag stellen. Bewust maken. Samenwerken en elkaar bevragen. Doen we het goede?
De mensen in de bedrijven en de kinderen en leraren in de scholen.
Herbronnen.
Met ruimte voor reflectie, stilte en bezinning.
Om bij te kunnen stellen en iedere keer weer opnieuw de mogelijkheid creĆ«ren om het ‘ goede’ te doen met elkaar. Door de verbinding met de natuur te maken. Structureel. Wij zijn niets anders dan een onderdeel ervan. Het ontkennen daarvan is een ontkenning van het ‘zelf’ en daarmee snijden we onszelf af van de stroom van het leven met alle gevolgen van dien.

Toos Koopmans, 22 februari 2018

Werkplaats voor Verwondering

No Comments

Leave a Reply