Blikopener Werkplaats Voor Verwondering

Welkom in de inspiratiewerkplaats voor Onderwijs. Leuk dat je hier een kijkje neemt!

Naast het beeldende werk in het Atelier voel ik me verbonden aan ons prachtige onderwijs. Werken aan en vanuit welbevinden van kinderen en leerkrachten, de kracht en betekenis van de kunsten in het onderwijs en het vergroten van de liefde voor de natuur verdienen daarin aandacht vind ik. Samen met anderen bouwen aan ‘blik-openend’ onderwijs, zie ik als een actuele en betekenisvolle uitdaging. Vanuit de vruchtbare grond in mijn Atelier lever ik daar graag een bezielde bijdrage aan.

Wie ben ik?

Toos, kunstenaar en beeldend avonturier, docent, coach, (onderwijs)pionier, wegbereider en bevrager. Met hart voor mensen, natuur en de kunsten en natuurlijk de mooie planeet waarop we mogen wonen.

Wij zij allen astronauten van Ruimteschip Aarde’ (Wubbo Ockels)

De woorden in de afscheidsbrief van Wubbo Ockels raakten me destijds diep en ik heb ze altijd bij me gedragen. De Aarde is een wonderlijk mooie plaats. Wij, mensen, worden uitgenodigd én hebben de uitdaging om in balans met de Aarde te leven. Het is een hele reis om daar te komen en we zijn allemaal onderweg. Het is geen makkelijke weg en ieders reis is daarin ook persoonlijk. Het zorg dragen voor de Aarde en elkaar is een rode draad in mijn werk. Ik leer daarin iedere dag.

Wat betekent Verwondering voor mij?

Verwondering is voor mij een basis waardoor vragen ontstaan en je geraakt kunt worden op een dieper niveau. Dat ervaar ik in mijn beeldende werk als ook in ontmoeting met anderen. Er zijn vele talen om in dialoog te gaan met jezelf, elkaar en de wereld. Sommige van die talen zijn we vergeten of verdienen extra aandacht. Kunst is zo’n taal. De natuur spreekt haar eigen taal. Je lichaam en haar energie vertelt je veel en ook de taal van de stilte is er één. In onder andere die talen heb ik me de afgelopen jaren verdiept.

Wat is mijn achtergrond?

20 jaar lang werkte ik met veel liefde binnen verschillende onderwijsinstellingen als docent en coach. Ik startte in het basisonderwijs, werkte een tijd in een penitentiaire inrichting, mocht zo’n 17 jaar werken in verschillende rollen op de Pabo en pionierde in het opzetten van een buitenschool. Tot het tijd werd voor iets anders.. Ik was nieuwsgierig naar mijn eigen verhaal en taal. De kaders knelden en ik zocht ruimte. Het leven nodigt je uit om altijd weer verder op reis te gaan naar dat verhaal wat je diep van binnen met je meedraagt. Als je van daaruit werkt kom je steeds meer in een flow en doe je wat je te doen hebt. Door een stap opzij te zetten veranderde mijn perspectief op onderwijs, ondernemerschap en werk. Vanuit dat nieuwe perspectief ontstond de educatieve Werkplaats voor Verwondering en het Atelier van de Dingen, alwaar ik nu werk als w-onderzoeker en beeldend avonturier. Die werkplaats zie ik als de educatieve speel-tuin en onderwijs-inspiratieplaats om te zijn en te werken in fysieke, virtuele en metaforische zin. Vanuit verschillende rollen en ervaringen als leerkracht basisonderwijs, beeldend docent op HBO en PO, pionier in het opzetten van buiten-onderwijs, mijn werk als do-incoach , kunstenaar en vormgever binnen het Atelier én vanuit mijn ondernemerschap, creëer ik ruimte wanneer het gaat over de rol van de kunstenaarsmindset, vitaliteit in jezelf en organisatie en het leren kennen en onderzoeken van eerder genoemde talen binnen het onderwijs. Ik ga met jou op zoek naar de zin van jouw zien en voelen.

Missie

Als schrijver, verteller, verbeelder en verbinder werk ik aan projecten waarin de verbinding met mens en natuur centraal staat. Mijn missie is het versterken en je helpen met het bewaren van jouw vitaliteit, gezondheid en creativiteit en natuurlijk met creëren van meer verwonderruimte in je hoofd en de wereld om je heen.

inspiratie

Leren van het leven zelf is mijn bron. Ik kan alleen dat delen wat verinnerlijkt is en wat ik heb ervaren door het beschouwen, werken en onderzoeken van de wereld. Geen waarheid die ik wil verkondigen maar ik maak je reisgenoot van mijn zoektocht en mijn bevindingen die ik heb opgedaan tijdens mijn levensreis tot zover. Het is slechts mijn verhaal. Zoals jij het jouwe bij je vraagt. Maar wanneer we delen ontstaat er een nieuw verhaal en daar ben ik nieuwsgierig naar. Ik streef ernaar te werken vanuit een bezielde en wendbare geest, vanuit open zintuigen en houding, in dialoog met mezelf, de ander en de wereld. De kracht van ontmoeting, verbinding met de omgeving, jouw verhaal, de kunsten en de natuur zijn daarin mijn gereedschap.

Een creatief proces start wanneer er ruimte wordt gemaakt voor (w)-onderzoek. Ik neem je mee in een proces waarin ik je uitnodig om zoveel mogelijk talen te gebruiken in het onderzoeken van de wereld om je heen.  Ik werk vanuit kunst-kijk-luister-schrijf-en tekenopdrachten om je blik te openen. De verbinding met de natuur en jouw natuur is daarin een grote inspiratiebron. Dat is dé ultieme blikopener vind ik!

Wat heb ik jou te bieden?

Samen met jou, een groep kinderen of een schoolteam ga ik op zoek naar de mogelijkheden die de werkplaats heeft om die inspiratie te bieden die nodig is om de verwondering te vitaliseren. Ik open je wereld, prikkel zintuigen en je denken, houd stil, vertraag en versnel en vertel graag over hoe kunst en natuur brandstof kunnen zijn om mensen in beweging te brengen en hoe verwondering de waarde van de Aarde zichtbaar en voelbaar kan maken. Ik kom daarvoor naar jouw organisatie toe of je hebt de mogelijkheid om in mijn Atelier te gast te zijn. Kennismaken en samen de mogelijkheden verkennen?

Stuur een bericht via info@ateliervandedingen.nl.

Tot ziens!

Toos Koopmans

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.