Welkom bij Atelier van de Dingen

Terugkijken en vooruitzien

December, de laatste maand alweer van dit jaar. Voorbij gevlogen… zo voelt het. Tijd om terug te blikken en de stilte op te zoeken. Daar schreef ik al eerder over in de vorige blog. Het is zo nodig en soms ook zo lastig om echt die rust te vinden in de dagelijkse gang van zaken. Op werkgebied begin ik langzaam mijn agenda leeg te poetsen. Ik ben klussen aan het afmaken, zet puntjes op de i en merk dat ik ergens een zacht stroompje voel waar ik me aan wil gaan verbinden in het nieuwe jaar wat al voor de deur staat. Naar binnen keren en tijd inruimen om tot stilstand te komen. Zoals de natuur ons nu ook laat zien. Maar eerst terugkijken en vieren dat wat was en waar ik met veel energie aan heb morgen werken dit jaar.

Want wat mocht ik mooie en leerzame processen doorlopen. Ik neem je mee op mijn reis van dit afgelopen jaar. Je kunt meelezen in wat ik heb aangepakt, waar de samenwerkingen dit jaar lagen en waar ik me in de toekomst aan wil verbinden. Zo krijg je een beetje beeld van wat ik zoal doe. Mocht je van daaruit het gevoel hebben dat er een match is? Dan onderzoek ik graag met jou op welke wijze we onze krachten kunnen bundelen. En wie weet reizen we volgend jaar een stukje samen. Stuur me een berichtje. Dat vind ik leuk!

Teamwerk

Onontgonnen paadjes bewandelen, op verkenning en nieuw land ontdekken. Samen op avontuur in het nog niet helemaal weten…Ik mocht dit jaar als reisleider mee op avontuur met verschillende teams. Een beweging die vanaf vorige jaar zachtjes is ingezet en waar ik ontzettend van geniet en van leer!

Zo werd ik uitgenodigd om mee te reizen in het Ontwikkelteam van CiST, waar kunstenaars, makers, leerkrachten, cultuurcoach en programmamakers samen waren gebracht. Met als grote opdracht; De stad Tilburg, kinderen, kunst en onderwijsmakers verbinden. Voelen, zien en zichtbaar maken dat wat belangrijk is en wat ertoe doet. Werken vanuit aanwezige energie en passie. Op zoek naar daar waar kansen en dwarsverbanden liggen. Verdiepen. En dat alles vanuit een procesgerichte aanpak. Dat vergt moed en overgave. Samen schatgraven naar dat wat er mag ontstaan. We zijn op weg met elkaar. De plannen staan klaar, de tijdlijnen worden nu gemaakt en volgend jaar rollen er verschillende prachtinitiatieven uit in de stad Tilburg. Ik ben razend benieuwd.

Oja, CiSt nodigde me uit voor een PodCiST Misschien heb je hem al gehoord? Maar ben je nieuwsgierig? klik dan even hier voor de mooie podcists van CiST.

Ook mocht ik dit jaar weer met veel plezier weer samen met Campus aan de Lanen. We gingen letterlijk op pad met het team, ik bracht de grondwaarden in kaart en beelden voor in de school en er werd een filmpje gemaakt over mijn ons partnerschap. Dat vind je op https://www.campusaandelanen.nl/de-campus/partners/ Wanneer je helemaal naar beneden scrolt vind je mijn verhaal.

De grondwaarden in beeld op Campus aan De Lanen

Radio Aarde

Misschien heb je het al gevoeld of gezien…Er stak dit jaar een nieuwe wind op!

De beweging van collectief van Radio Aarde waait door het land..

We startten een kunstenaarscollectief op wat zich vanuit de liefde voor de aarde voortbeweegt. Een divers gezelschap. Van ontwerper tot een trendwatcher, van drum- en draadjeskunstenaar, verhalenverteller, doinspecialist en reisleider, van bedrijfsleider, kok, leerkracht tot wereldreiziger. Een smeltkroes aan ervaring, expertise en verhalen die met elkaar in 2023 de liefde voor de aarde een plaats gaan geven door te bundelen. Dit jaar ontstonden al het vriendenboekje voor de Aarde, schreven we liefdesbrieven voor de aarde met kinderen en ouders, waren we te gast bij een tegenlicht meet-up, deelden we inspiratielessen rondom outdoor learning met basisscholen en begonnen we met het maken van podcasts. De eerste bewegingen zijn gemaakt. En die smaken naar meer 🙂 Je kunt trouwens luisteren naar radio Aarde via spotify. En wil je inspiratie lessen ontvangen voor in de klas? Stuur dan een mailtje naar radioaarde@gmail.com.

Vriendenboekje van de aarde door Kariene Tekenmachine en W-onderzoeker Toos voor het collectief Radio Aarde

W-Onderwijs

Verder reisde ik in de laatste maanden van het jaar ook samen met Kariene van Steenoven door Onderwijsland. Doel? Een schoolplan levend maken. De papieren tijger laten grommen. We zijn onderweg en bundelen onze krachten. Kunst, verhalen, tekenen en oefeningen horen daarbij. Dat is voor nu work in progress.. een groeizaam proces!

Buiten leren en de liefde voor de aarde en de mens versterken is ook het doel van het innovatie team outdoor-learning. Scholen die naar buiten willen en leren in de breedste zin van het woord aan elkaar willen koppelen. Vanuit mijn kunstenaarschap, onderwijservaring en liefde voor de aarde werd ik gevraagd om eens mee te wandelen. Ik hoop daar vanuit de werkplaats steeds meer vorm aan en inhoud aan te geven in de toekomst.

Werkplaats voor Verwondering

We gaven al vorm aan mooie dagen in de werkplaats dit jaar. Spontane ontmoetingen gaven voeding aan een bijzondere avond op 8 november. We ontvingen teams en gespreksgroepen. Stijn gaf een rondleiding en ook begeleidde ik persoonlijke reizen van mensen. Het wonderhuisje deed zijn intrede en de tuin en de wei gaven oogst tot nadenken stil kijken en mooie dialogen.

In het atelier werd gewerkt aan beelden vanuit persoonlijke opdrachten voor mensen en ik maakte ook wat nieuwe beelden. Maar niet zoveel als ik had gewild. jezelf verliezen in een beeldend proces vraagt ruimte. Tijd is daarin het sleutelwoord. De tijd was teveel gevuld met ander werk en zorg voor naasten. Wellicht mag dat volgend jaar weer wat meer aandacht en ruimte krijgen. Ik voel wel dat de behoefte daar ligt.

Er kwam een nieuwe winkel bij waar de vogels mogen landen. De energetische huishoud-winkel van Nina Elshof. En dat vind ik me toch een voedende plek! www.ninahof.com/winkel

En over voeding gesproken;

Binnenkort volg ik een training olv. Gaye Amus van www.learninginnature.com Samen met de masterclass van www.lucilakenny.com welke ik mocht volgen in het textiel-museum dit jaar, heb ik een mooie inspiratie basis om weer nieuwe activiteiten te kunnen uitrollen straks. Werken vanuit kleuren in de wei, op w-onderzoek, het schrijven van verhalen en de kunst van verstillen zijn wel de ingrediënten waar ik me de komende tijd op wil richten.

Er is veel gebeurd, aangeraakt en geleerd en dank ieder die mijn pad kruiste dit jaar daarvoor.

En last but not least;

Ik opende het winterwinkeltje op mijn site. In een oogopslag vind je de vogeltjes die graag uitvliegen in december en andere kleine kadootjes die ik wel passend vond. Zoals de zon voor aan je muur in deze koude wintermaand en pakketjes licht voor donkere dagen. Vind je het leuk om te snuffelen of zoek je nog fijne kaarten om te sturen naar je liefsten.. kom dan nog even langs via deze weg. Klik hier om de deur naar het winkeltje te openen… Wie weet vind je iets wat je past.

Tot zover de rondleiding in mijn werkjaar. het was een goed jaar. een confronterend jaar op persoonlijk vlak en ook een jaar van thuiskomen. Nog meer werken met dat wat me past en me ook uitdaging geeft. Ik verheug me op 2023. En beweeg nu langzaam maar zeker naar binnen. Naar daar waar het stil mag zijn en waar ruimte is voor schrijven, reflectie en de zachte stroom van de winter. De kou helpt ons daarbij. Zoek elkaar op, houd het vuurtje aan in jezelf met elkaar en neem tijd om je eraan te warmen. In stilte.

Voor nu wens ik ieder die dit leest alle goeds toe in de laatste decemberweken. En wie weet, tot ziens in het nieuwe jaar!

Liefs, Toos

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.