Welkom bij Atelier van de Dingen

Kunstproject ‘Gevonden Veerkracht’

Project Gevonden Veerkracht is officieel van start gegaan. Een bijzonder project waar we in de werkplaats in 2021 aan ga werken. Het is een project wat veerkracht versterkt en zichtbaar maakt. Het is een project over de vogels en mensen. Over vleugels krijgen en veren rapen. Een project waar natuur, onze aarde en jouw natuur een rol in heeft. Het is een project waarin we delen en samen bouwen, zoeken en vinden. De komende maanden neem ik je daarin mee door erover te vertellen. En misschien stap je zelf wel in het project door bijdrager te worden. Want de bedoeling is dat het groeit. Dat het project Gevonden Veerkracht een gedragen project wordt door velen. Het is een ode aan de natuur, veerkracht van mens en dier, aan jou, een ode aan de aarde, de mens en de verbinding die we met elkaar hebben. En jij mag daarin jouw plek innemen. Als verenverzamelaar, verhalenverteller, veerkrachtverzamelplaatshouder of veerkracht-verspreider.

Waarom dit kunstproject?

Kunst is een universele taal waarin we met elkaar de verbinding met de aarde en onze binnen-en buitenwereld bij elkaar kunnen brengen. En dat is nodig. In de afgelopen maanden is er veel verdriet, angst, zorg en onzekerheid ontstaan. Zekerheden vielen weg. De mens op zijn kwetsbaarst. De wereld in de klem. De aarde in verzet. Er vielen gaten in levens van mensen. Er vielen muren en fundamenten. Er werd gezorgd, er ontstond hoop en er was wanhoop. En nog steeds zijn de tijden onzeker. Wankelt de wereld en ons vertrouwen. En maken we een nieuwe weg met elkaar. Dat is niet makkelijk. En zeker niet comfortabel. En toch..

Aan de andere kant ontstonden en ontstaan er nieuwe initiatieven van mensen die hun schouders eronder zetten. Initiatieven en gebaren die een stukje verlichting brengen en hulp. Mensen die door hun gedrag en betrokkenheid juist een ander een duwtje in de rug geven en misschien een stuk met ze meevliegen om ondersteuning te bieden in lastige tijden. De tijden blijven nog steeds roerig en we lopen met elkaar een onbekende weg. Het bewaren van veerkracht en het aanboren ervan is een baken in deze tijd. Het zien en zichtbaar maken ervan brengt ook dat naar boven wat we zo nodig hebben met elkaar. Veerkracht. Verbinding en menselijkheid. Project gevonden Veerkracht wil daarin een baken zijn.

Wat doen we?

We verzamelen verhalen.

Op welke manier heb jij veerkracht mogen ontvangen door mensen in deze tijd? Op welke manier heb jij misschien zelf een stukje kracht gebracht aan de ander? Verhalen van veerkracht mogen verzameld worden om hoop te verzamelen die er ondanks alles altijd ergens is te vinden. Project gevonden Veerkracht gaat op zoek naar deze verhalen en nodigt je uit ze te delen op papier. Geschreven of getekend op papier in jouw handschrift. We verzamelen deze persoonlijke verhalen en geven daar taal aan in de vorm van Veerkrachtverspreiders. Heb je al een verhaal wat je wilt delen? Dan kun je me dat mailen op info@ateliervandedingen.nl.

We verzamelen veren. Doe je mee?

Gevonden Veren

Ze liggen soms zomaar voor je voeten. Een veertje. Een kado van de vogels voor ons. Teer, verfijnd en uniek zijn ze die veertjes. Het rapen van de veertjes is een herinnering aan de veerkracht en kracht van de vogels. Wij nodigen je uit om de veren op je pad te rapen en te verzamelen en een buiging te maken voor de mooie aarde waarop we mogen rondlopen. Hierdoor maken we zachte krachten vrij en word je ondersteund door de veren van de wonderlijke vogels die iedere dag hun liedjes voor ons fluiten. De vogels geven ons hun veertjes kado. Je verzamelt veerkracht.

Een onderdeel van het veerkrachtproject is een oproep aan jou om veren te verzamelen die je tegenkomt op je pad. Word je verenverzamelaar, dan ben je bijdrager van het project veerkracht en is jouw buiging voor de aarde een stimulans voor een project wat veerkracht simuleert  voor mensen.

Wil je hierin een bijdrager worden? Dat is fantastisch:-) Kijk dan goed om je heen wanneer je wandelt. Vind je een gegeven veertje van een vogel, dan is het er wellicht eentje voor het project. Je kunt ze brengen of opsturen naar een veerkrachtverzamelplaats:-)

Ja, die zijn er al! Aan het einde van dit bericht lees je waar!

Waar komt je veer terecht?

Wij gebruiken gevonden veren voor kunst- en vliegwerk. Een verhaal wat letterlijk vleugels gaat geven en waar we het land mee doorvliegen om mensen en hun verhaal in het licht te zetten. In de loop van 2021 willen we beeldende verhalen en gevleugelde portretten exposeren op plaatsen waar veerkracht verleend wordt en waar ruimte is om in rust te zijn en de beeldende verhalen tot je te kunnen nemen. Weet jij een mooie plaats waar we onze beeldverhalen kunnen tonen? Laat het me weten!

Gevonden veren, die van mij en ook die van jou, vind je ook bij de krachtvogeltjes. Een doosje veerkracht gemaakt in het atelier. Een gevonden veer voor iemand anders. Gevonden veerkracht werkt. Het idee dat er iemand voor jou een veer heeft opgeraapt maakt een veer nog krachtiger.

Voor elke gevonden veer die in het doosje gaat spaarden we in januari een bedrag voor een maatschappelijk project met veerkracht. Ik koos voor the living museum in Tilburg. Een bijzondere plaats waar ruimte is voor ontmoeting en kunst en persoonlijk herstel van mensen. The Living Museum is een outsider art programma gericht op mensen met geleefde ervaring op het gebied van bijvoorbeeld verslaving, psychiatrie of dakloosheid.

Vanaf februari gaat de opbrengst van de doosjes naar de financiering van de start en uitrol van het project Veerkracht. Dan gaan we echt van start!

Tot zover de informatie over het project voor nu. Rest me nog je de eerste veerkrachtverzamelplaats te noemen. Dit postadres mag je gebruiken wanneer je je gevonden veer wilt opsturen evt. langs wil brengen.

Het Veerhuis

t.a.v. Project veerkracht

Waalbandijk 8 4064 CB

Varik. 

Wil je bij de veer de vindplaats vermelden? Dat hoeft niet exact hoor. Maar een beschrijving van de vindplaats in twee regels zou mooi zijn.

En als je op de hoogte gehouden wilt worden van het project vermeld dan even je mailadres.

Wil jij een veerkrachtverzamelplaats zijn? Mijn vraag aan jou is dan om een postadres of fysiek adres te delen waar mensen een veer naartoe kunnen sturen of kunnen komen brengen. Neem contact met me op voor meer informatie via info@ateliervandedingen.nl

En dan nog even dit:

Heb je een mooie plaats waar ons project eind 2021 mag landen, ook dat is fantastisch! Ik denk aan een hal in een ziekenhuis, een museum, een leeg pand midden in de stad of een plaats waar zingeving een plek heeft. Maar misschien heb jij een ander idee. Laat het me weten!

Wil jij een veerkrachtverzamelplaats zijn? Mijn vraag aan jou is dan om een fysiek adres te delen waar mensen een veer naartoe kunnen sturen of kunnen komen brengen. Het streven is om in verschillende steden in Nederland veerkrachtverzamelplaatsen te creëren zodat het vuurtje rondgaat. Neem contact met me op voor meer informatie via info@ateliervandedingen.nl

Alvast superdank voor de eerste veren die al binnenkomen! Tot zover voor nu. Later meer! Wens je veerkracht, hoop en moed in tijden waarin we de weg voor elkaar mogen bijlichten. Houd moed.

Met groet uit de werkplaats

Toos

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.